Om oss

Gotlandsmust

Om Gotlandsmust

Att dricka ett glas must av äpplen och päron är som att få en snabb återkoppling av sommaren. Vi mustar egen frukt och det kommer att gå att lämna frukt för mustning i höst.

 

Alla hela och färska äpplen går att göra must av, sortera bort ruttna och de med skadade skal (det går bra att skära bort skadade delar). Äpplena tvättas och därefter maler vi dem i en fruktkvarn så att äppelmassan blir bra att pressa musten ur.

 

Därefter flyttas äppelmassan över till en fruktpress som pressar ut musten och lämnar kvar en torr fruktmassa.

 

Äppelmusten silas grovt för att få bort eventuella större äppelpartiklar och hälls sedan upp i dunkar och flaskor. Vill man ha en klarare must så häll upp musten på störredunkar och/eller fat och låt den stå kallt under natten. Dagen efter så har de tyngre äppelresterna sjunkit till botten och musten kan flyttas till andra kärl med en hävert så att bottensatsen är kvar.

 

I våra trädgårdar har vi överlag ät- och dessertäpplen vilka har en större andel pektin än juice- och cideräpplen varför musten oftast blir grumligare, detta är naturligt och ibland även eftersträvat allt efter tycke och smak.

 

 

Vi tillverkar äppelmust av egna äpplen som vi säljer under namnet "Gott från Idholmen" och vi tillverkar även must av inköpta äpplen och äpplen som vi plockar eller får från privata trädgårdar, denna must säljer vi under namnet "Gotländsk Äppelmust". Vi legotillverkar även must till butiker, cafeér och restauranger.

 

 

Äppelcider

 

Jag föll för cider någon gång i början på 90-talet när jag hittade en åländsk cider på Systembolaget som hette White Cap. Den smakade äpple och var inte så söt eller kolsyrad som den traditionella cidern som då fanns i Sverige. Jag har sedan dess smakat mig igenom engelsk, fransk och tysk cider och någon gång såddes ett frö att jag ville prova på att göra min egen cider. Planen är att både göra cider för mitt eget bruk och även äppelcidervinäger som jag kan ha i min produktion i produkterna "Gott från Idholmen".

 

Cidern jag får av svenska äpplen är inte tillräckligt god och blir lite för alkoholstark så jag har köpt in ett fyrtiotal ciderträd från England och kommer i framtiden att producera äppelcider av en engelsk typ. Storskalig kommersiell cider är, enligt mitt tycke, oftast väldigt långt från traditionell cider, snarare är den en alkoholhaltig läsk. Vägen till en god cider går genom att ha lämpliga äppelsorter att utgå ifrån och sedan låta den jäsa i lugn och ro.

Välkomna till Idholmen

 

Björn Wallentin

Mustning

Äppelmassa

Äppelmusten rinner snabbt vid pressningen

Pressen fylls

Äppelmassan efter pressning, som papper.

Klart för pressning

Must i 30 L-dunkar

Cider

Omtappning efter klarning

Jämförelse mellan must före respektive efter pektinnedbrytning

Klarning och pektinnedbrytning

pH-mätning innan jäsning

Must av vildapel

Sockermätning innan jäsning

Ta hand om musten

Det finns tre enkla sätt att ta hand om musten, det första och enklaste är att frysa ner den, det går även att råkonservera musten med hjälp av något konserveringsmedel och det tredje är att pastörisera musten.

 

Alla sätten har sina för- och nackdelar och valet av metod beror mycket på hur man kan förvara och hur man vill konsumera musten.

 

Det går även att förädla musten vidare till cider och äppelcidervinäger eller om man vill tilsätta socker till och jäsa äppelvin.

Must i maten

Det går alldeles utmärkt att byta ut vin mot must i matlagning.

Kontakt

Copyright © All Rights Reserved